onsdag 30 maj 2012

Damas De Blanca - clandestinamente en Cuba

Damas De Blanco demonstrerar i Havanna


Lugn! Rubriken till trots kommer även detta inlägg att vara skriven på svenska, må vara med källangivelser på engelska, spanska och tyska: 

De senaste veckorna har läget för de mänskliga rättigheterna i Azerbaijan stått i fokus i europeiska media, och jag har skrivit en hel del om detta på bloggen. Nu när Eurovision Song Contest är över gäller det att behålla fokus på landet och följa upp situationen där, men för den delen får vi inte glömma att rätten till yttrandefrihet kränks i många fler länder.


I svensk media finns väldigt lite rapporterat om situationen på Kuba. Den som vill ha information därifrån måste förlita sig till internationell press.



Den 17 mars i år arresterades Niurka Luque Alvarez, människorättskämpe och medlem i "Damas De Blanco", under en fredlig protestaktion som anordnats till minnet av 9-årsdagen av den "svarta våren", då massarresteringar ägde rum av aktivister, journalister, författare och politiker. De anklagades för att ha tagit emot pengar och gåvor från USA i syfte att undergräva det socialistiska samhället. Därigenom skulle de bryta emot den så kallade munkavlelagen (lag 88 eller Lex Mordaza) som förbjuder kubaner att kritisera revolutionen. Efter rättegångar dömdes de till i genomsnitt tjugo års fängelse.


Niurka Luque Alvarez placerades först i fängelset El Guatao, men hamnade så småningom i det beryktade kvinnofängelset Manto Negro, "den svarta kloaken". Med hjälp av frilansjournalisten Dania Virgen Garcia lyckades hon i förra veckan smuggla ut en i fängelset inspelad video, där Luque Alvarez anklagar fängelsepersonalen för fysisk och psykisk misshandel, hot och vägran att ge henne livsnödvändig medicin (hon lider av epilepsi).


ISHR, International Society For Human Rights, kritiserar den omänskliga behandlingen och kräver av den kubanska regeringen att hon omedelbart flyttas till ett sjukhus där hon kan få adekvat vård. 

2005 tilldelades Damas De Blanco det av Europaparlamentet stiftade Sacharovpriset för tankefrihet. Varje söndag protesterar kvinnorna mot fängslanden av politiska fångar. De går till mässan iklädda vita klänningar, och går därefter tysta genom gatorna i dessa vita kläder. Färgen vitt symboliserar männens oskuld.




Nedan den utsmugglade videon, på spanska, otextat: 







Den kubanske oppositionspolitikern José Daniel Ferrer blev nyligen satt under husarrest, efter att ha blivit arresterad den 9 maj i år. Han är talesman för UNPACU, Patriotic Union Of Cuba, som har som mål att omvandla landet från kommunistisk enpartistat med planekonomi till en konstitutionell demokrati med marknadsekonomi. 







Du kan läsa mer om honom på ISHR:s hemsida. 



Amnesty Internationals Kubasida.





Latina Press (på tyska)




Cuba Democracia y Vida (på svenska)



Frihet är alltid frihet för dem som tänker annorlunda - 
Rosa Luxemburg








Fler inlägg om Kuba, Latinamerika eller Human Rights hittar du om du klickar på respektive blå etikett nedan: 

måndag 28 maj 2012

Ingen gyllene gryning i sikte för Grekland



Hela Greklands historia är en grekisk tragedi i ordets rätta bemärkelse. För att snabbt bara nämna landets moderna historia, tillhörde det fram till 1820-talet det Osmanska Riket. Efter uppror mot turkarna och självständighetsförklaring blev Grekland 1832 en monarki med prinsen av Bayern, Otto I som förste regent, i enlighet med Londonfördraget samma år. Från 1912 till 1913 deltog Grekland i de båda balkankrigen. Efter första världskriget, där Grekland blev indraget på de allierades sida, utbröt krig 1920–22 mot det forna Osmanska riket under Kemal Atatürk, där Grekland besegrades. 1936 tillträdde Ioannis Metaxas som diktator. Mussolini anföll Grekland 1940 via Albanien, men slogs tillbaka. 1941 invaderades Grekland av Nazityskland, Bulgarien och Italien, och var ockuperat under återstoden av andra världskriget. Det moderna Grekland fick sin nuvarande utsträckning 1947.


Under andra världskriget utbröt ett inbördeskrig i Grekland som varade till 1949, mellan kommunister och konservativa. Därefter var Greklands utrikespolitik dominerat av Cypernfrågan. Inrikes skedde ett rekordstort antal regeringsskiften, tills Alexandros Papagos 1952 samlade landet. Han efterträddes vid sin död 1955 av Konstantinos Karamanlis. 1967 kunde militären ledd av Georgios Papadopoulos, understödd av USA, genomföra en statskupp, vilket ledde till att militärjuntan ledde landet. 1973 avskaffade Papadopoulos junta monarkin och 1974, efter att ha iscensatt en statskupp på Cypern, föll militärjuntan samman. Följande år utropades en republik och Grekland blev demokrati. Grekland gick med i Europeiska Gemenskaperna (EG) 1981 och Ekonomiska och Monetära Unionen (EMU) 2001 och införde euron som valuta året därpå.


Idag vet vi att grekiska regeringen friserade sina räkenskaper när man ansökte om att få införa Euron. Korruption, dålig skattemoral samt en offentlig konsumtion baserad på lån är orsakerna till dagens ekonomiska problem. Grekland är belånad högt ovanför taknocken - att fortsätta på den vägen är en omöjlighet. Det är de korrupta politikerna som fört Grekland in i krisen, från både högern och vänstern - inte EU, Euron, tyskarna eller någonting annat. Betalar man ingen skatt, kan man inte heller förvänta sig någon offentlig service. Att konsumera skola, sjukvård, och annan offentlig service enbart genom lån säger sig självt är ohållbart i längden.










Många greker har skyllt den ekonomiska krisen på Tyskland, och grekiska tidningar har till och med på sina förstasidor publicerat fotomontage föreställande Tysklands förbundskansler Angela Merkel i naziuniform.


I senaste valet har dock 7% av grekerna röstat in det nazistiska partiet Gyllene Gryning i sitt parlament. För första gången i Europa sedan nazitidens Tyskland har ett nynazistiskt parti tagit plats i ett europeiskt parlament. Partiet har nu 21 platser av 300, efter en valkampanj mot låneuppgörelsen med EU samt krav på att kasta ut alla invandrare och att minera gränsen mellan Grekland och Turkiet.


Gyllene Gryning är inget nytt parti. Det grundades i januari 1985 av Michaloliakos och andra avhoppare från Nationella politiska unionen. Gyllene gryning registrerades 1993 av valmyndigheten.


Mellan 1 december 2005 och mars 2007 bedrev man sin verksamhet inom ramen för valkartellen Patriotiska alliansen (PATRI.S.). Partiledaren Michaloliakos tog sig, i lokalvalet 2010, in i stadsfullmäktige i Aten.



Gyllene Grynings partisymbol, föreställande en meander




Jag har rest mycket i Grekland i mina dar, varit i Aten flera gånger och båtluffat runt grekiska öar, och som tyskättling fått höra ett och annat om vad "vi tyskar" har ställt till med i deras land. Det var i dessa sammanhang fulllständigt oväsentligt att jag var född 1959 och därmed rent logiskt inte kunde stå till svars för vad mina förfäder har gjort eller inte gjort. Ibland fick jag intrycket att alla greker var tappra partisaner som kämpade mot ockupationsarméerna. Som tysk turist är jag dock van vid sådant och brukar alltid hålla en låg profil.


Jag tycker dock att självkritik är en dygd. Att en så stor andel greker har röstat in ett nazistparti i sitt parlament är en skam för hela landet. Det går inte att slå sig fri och skylla på dålig ekonomi och arbetslöshet. Man blir inte nazist över en natt bara för att man blivit arbetslös eller inte längre kan betala sina amorteringar - tankarna måste ha funnits i huvudet innan. 


Ingen kan idag skylla ifrån sig och säga "Vi visste inte". Vi vet idag genom historien vad nazismen innebär och varthän den leder, därför är det helt oförlåtligt att rösta fram ett sådant parti. Jag kommer inte att resa till Grekland mer förrän Gyllene Gryning är bortröstad.


En sammanställning SVT gjort visar att minst sex personer i eller kring Gyllene grynings ledning är antingen dömda eller åtalade för mord, våldsbrott eller vapeninnehav. En av de som kom in i parlamentet vid valet den 6 maj misstänks just nu bland annat för rån och misshandel. En av dem som kandiderade men inte kom in ställs också snart inför rätta misstänkt för att tillsammans med två andra medlemmar ha knivskurit en afghansk man allvarligt.


Vittnesmålen om attacker mot invandrare är många. Ofta är de inblandade anhängare till Gyllene Gryning, men ibland handlar det också om medlemmar i partiet, eller till och med personer i eller kring partiledningen. 


Tyskarna har upplevt massarbetslöshet, hyperinflation, två världskrig, etnisk rensning, fascism och kommunism, men idag byggt upp en demokratisk välfärdsstat med sina egna händer (bortsett från en del amerikansk hjälp genom Marshallplanen strax efter kriget). De har aldrig skyllt sina problem på någon annan, utan tvärtom gjort upp med, och tagit lärdom av sin blodiga historia. 


Det vore klädsamt för grekerna om de rannsakade sig själva och funderade på, på hur de själva  kan bygga upp en demokratisk välfärdsstat efter tysk eller skandinavisk modell. 


Att bara se sig som offer och skylla på andra duger inte. 




Till sist lite musik av och med Mikis Theodorakis:



Fler inlägg om Grekland, nynazism, politik eller historia hittar du om du klickar på någon av de blå etiketterna nedan: 



lördag 26 maj 2012

Söndagsutflykt till Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn

Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn på Tjörn





På söndag, pingstdagen den 27 maj är det dags för min årliga konstuflykt till Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn.  

För den som inte är från västkusten: Skärhamn uttalas inte med sje-ljud utan med hårt s och hårt k, ungefär "Skäromm". 

Jag brukar besöka denna idyll med sina 3.000 invånare minst en gång varje sommar. Det blir alltid ett besök på museet och restaurang Vatten. Deras bohuslänska fiskargryta med tre sorters fisk från auktionen i Göteborg med musslor, räkor och kräftsås är ett måste! 


Kollektivt tar man sig lätt dit med Röd Express från Göteborg till Stenungssund, där man byter till Tjörnexpressen. Gå in på Västtrafiks hemsida och skriv in Akvarellmuseet i reseplaneraren. 

Nu på söndag är det öppet hus och inträdet är gratis för Göteborgs-Postens prenumeranter. Museets nya konsthall skall invigas, och därmed öppnas också nya utställningen Vatten av den amerikanske videokonstnären Bill Viola.

 En beskrivning av hans konstnärsskap samt utställningen finns på museets hemsida. 







Klockan 15:00 blir det konsert med Ebbot Lundberg och Martin McFaul på museet. 
Undrar om de serverar Oceanbryggeriets Ebbot Ale?








Ebbot Lundberg med Soundtrack Of Our Lives hos Skavlan: 







Fler söndagsutflykter hittar du om du klickar på den blåa etiketten här nedan: 

fredag 25 maj 2012

Loreen visar civilkurage


Loreen och Christer Björkman på presskonferensen. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
Uppdaterat 27 maj 2012

Idag håller jag alla tummar för Loreen i finalen av Eurovision Song Contest i Azerbaijan. Hon har på ett enastående sätt lyckats gå balansgång mellan sin offentliga roll som EBU-representant och Sverige, och sin roll som privatperson, engagerad för mänskliga rättigheter.

Genom att besöka företrädare för kvinnor och människorättsaktivister har Loreen visat på ett imponerande civilkurage.

Här nedan ser du ett avsnitt ur den berömda presskonferensen som direktsändes i azerisk TV - ett praktexempel på hur diktaturer styr media och ljuger för sin egen befolkning. Ljudet är nertonad för att man skall höra den azeriske tv-reporterns "översättning".

 Men om du skruvar upp volymen hör du tydligt frågan som en Reuters-journalist ställer till Loreen; om hur mötena var som hon hade haft med olika människorättsgrupper. Azeriska tv-tittarna fick dock höra något helt annat:











Nedan ett längre inslag från Sveriges Radio om presskonferensen:



Lyssna: Poddblogg från Baku: Loreen framkallar burup och jubel under presskonferensen






Idag arresterades ett 30-tal människorätttsaktivister av civilklädd polis på Bakus gator. Nedan några bilder därifrån:











Bilderna ovan är tagna av Mehman Huseynov som är director på Youth Media Center
Du kan se fler fotografier på hans facebooksida. 










Bilderna nedan är tagna vid ett möte med Human Right Defenders av Emin Huseynov. 
Fler foton hittar du om du klickar här. 














Mera att läsa om Azerbaijan och situationen för de mänskliga rättigheterna hittar du på hemsidan för
Sing For Democracy. 



Swedish Eurovision Star Strays Into Azeri Rights Row på brittiska nyhetsbyrån REUTERS.



Pop and politics in Baku ahead of the ESC finale på Deutsche Welle. 



Loreen fick kritik för politiskt engagemang under Eurovision i Baku på TV 4 




Mehman Huseynov var flink med sin mobilkamera idag och filmade några av arresteringarna, du ser dom här:













Kungliga Högvakten hyllade Loreen vid vaktavlösningen idag på söndagen: 






Fler inlägg i ämnet hittar du om du klickar på någon av de blå etiketterna nedan:

torsdag 17 maj 2012

Uppdrag Granskning dagen efter - Uppvaknandet

Ahmadiyya-moskén i Högsbo, Göteborg



Ärligt talat blev jag inte särskilt förvånad eller upprörd över gårdagens Uppdrag Granskning. Det vore alltför lätt att falla in i den allmänna kören "Vad var det vi sa" - jag avstår från det - men åsikterna som torgfördes av rådgivarna i majoriteten av de besökta moskéerna har jag hört förut - på bloggar och från muslimska arbetskamrater och bekanta.


Det som upprörde mig mest var avsnittet före reportaget, där den kvinnliga reportern vandrade runt i Rinkeby som närmast verkar vara befolkad av enbart män. När hon gick in på en restaurang blev hon hänvisad till en plats i ett avskilt rum för kvinnor som gapade tomt.


Det tog inte heller lång stund innan hon hittade en ung muslimsk man som berättade att han hade fyra fruar. Han hade till och med ett myndighetspapper på sig som han visade upp, med namnet på hans i Sverige lagliga fru, samt en förteckning över sina barn med tillhörande fyra fruar. I detta inslag blev det så uppenbart, i hur vitt skilda världar vi lever i Sverige idag.


Jag hade bestämt träff med en god vän som arbetar på socialförvaltningen i Angered Centrum. Jag var något tidig, köpte mig en glass och satte mig på en bänk där spårvagnarna vänder. Jag var den ende "vite svensken" omgiven av mörkhyade män samt kvinnor klädda i niqab, några till och med i burka.


Jag måste ha uppfattats som ett exotiskt inslag - det tog inte många minuter innan två äldre skäggiga män närmade sig mig och med uppmuntrande skratt frågade: "Har du gått vilse, lille vän?"


Är inte detta pudelns kärna? Vi lever i så vitt skilda världar att vi sällan möts. Våra liv och åsikter bryts sällan mot varandra. Angered och andra miljonprogramsområden är som forntida utländska kolonier, närmast reservat. Dagtid arbetar den svenska medelklassen, som är bosatt i segregerade vita stadsdelar som Centrum, Linnéstaden, Haga eller Majorna, som myndighetspersoner i skola, vård, omsorg och socialbyrån. Kvällstid åker de alla hem till sitt och lämnar reservatet åt "infödingarna".


Jag hörde Janne Josefsson hålla årets vårtal på Liseberg för några veckor sedan. I det sa han att det under lång tid byggts nya kanaler och vallgravar i Göteborg - denna gång inte av holländare och tyskar, utan av oss själva. Han påminde om sin dokumentär om en spårvägsresa med 5:an från Biskopsgården till Örgryte på 1980-talet. När det gäller segregationen har inget förbättrats, tvärtom.


Hans slutsats var att om vi inte löser detta samhällsproblem snabbt, kommer vi att se en utveckling mot ökad utanförskap, arbetslöshet, fler kriminella gäng an vad vi har idag samt att allt fler söker tröst och råd hos extrema religionsuttolkare. Jag kan inte annat än hålla med honom.


Moskén på Hisingen, Göteborg




När det gäller moskén på Hisingen från Göteborg stod det redan från början klart att den skulle finansieras av Saudiarabien. Där har kvinnan inga rättigheter alls, men staten anser det som sin missionerande uppgift att sprida wahabismen i världen. De som trodde, att de investerade 67 miljonerna inte skulle resultera i någon motprestation är enligt mitt sätt att se naiva, och deras upprördhet över vad som kom fram i Uppdrag Granskning känns inte på något vis äkta, snarare spelad. Man får vad man beställer.


Bloggkollegan Svarten, som jag följer regelbundet, har samlat reaktioner över Uppdrag Granskning som skrivs av muslimska bloggare i Sverige. Han uppdaterar allt eftersom det kommer nya inlägg.




Merit Wager skriver idag på Newsmill bland annat: 

"Långt, långt ifrån alla muslimer bryter mot svenska lagar som förbud mot månggifte och förbud mot att misshandla sin fru (eller någon överhuvudtaget) och långt ifrån alla tycker att männen ska ha rätt att kräva sex av sina fruar när fruarna inte vill det etc, etc. Verkligen långt ifrån. Det vet jag av egen erfarenhet. Men imamerna och moskéerna har stort och starkt inflytande i väldigt många muslimers liv, det liv många lever, ofta helt skilt från det liv svenskarna lever.

Därför, inte minst, måste svenska politiker och svenska medier inse att ingen afghan, somalier, irakier, iranier etc blir vare sig svensk eller demokrat i det ögonblick hans fötter nuddar svensk mark. Sverige och svenskarna måste vara tydliga med vad som gäller i det här lilla landet högt uppe i norr. Det är så man bäst medverkar till att skydda utsatta ungdomar och kvinnor i starkt patriarkala och i viss mån våldsbejakande miljöer, inte genom att tiga och titta bort. Och det är också så man minskar den fientlighet mellan olika grupper som blir allt större ju mer politikerna och media vilseleder." 



Läs hela inlägget här. 






Uppdrag Granskning på Facebook




Avslutningsvis lite lisa för själen med mitt husband, Trio Jourbran:








 Fler inlägg om tro, migration eller Human Rights hittar du om du klickar på respektive blå etikett nedan: 

onsdag 16 maj 2012

Schweden für immer - Glad Mittsommer!




Längtar du redan till midsommar och kan inte vänta? Då föreslår jag att du tar Kielbåten från Göteborg och beger dig 3 mil söder om Kiel, till Plön. Där firas varje år på Kristi Himmelfärd ett svenskt Mittsommerfest. 


Kransbindning, majstång, svensk folkmusik och dans samt coverband som spelar ABBA:s och Roxettes låtar. Dessutom Biergarten, Bondens marknad, bondgård med barnaktiviteter. 






Plön är en liten sömnig småstad på 14.000 invånare, ett tåguppehåll på sträckan Lübeck-Kiel. På sommaren blommar staden upp tack vare sina omgivande sjöar och skogar som lockar till bad, segling och vandring i naturen.


Plön har en lång historia och erhöll sina stadsrättigheter redan 1236. Staden hade då namnet “Plone”. Plön tillhörde från 1761 Danmark och blev Kung Christian VIII:s favoritsommarresidens. Bland annat erhöll den danska kungens barn sin utbildning i Plön. Därav platser som “Prinzeninsel” och “Prinzenhaus”. 


1867 kom Plön under preussiskt styre.





Slottet i Plön byggdes 1633. Det har fungerat som sommarresidens, internat och numera tillhör det Tysklands största optikerföretag och fungerar som lärosäte för optikerutbildning. 



Plön är omringad av fem sjöar varav den största är Grosser Plöner See. Alla dessa sjöar ger unika och otroligt mysiga badställen.





Nedan den vackra korsvikeskyrkan Johanniskirche, byggd 1685:







Här en typisk Plöngränd, en så kallad "Twiete". 
Denna, "Schultwiete", leder från Gamla Stan ner till sjön:













Bilder från tidigare Mittsommerfester i Plön: 

Blågula flaggor är det gott om:


















Bindning av midsommarkransar:















Barnens glasspaus: 






Biergarten:






Naturligtvis finns det ett ABBA-Coverband...





...och publiken är i full gång:










I år uppträder även Rocksett: 






Det äts inte bara korv i Tyskland, för den som trodde det. Här röks det fisk: 







Har du blivit sugen på att åka till Plön, här finns lite semestertips på svenska.

Mittsommerfests hemsida på tyska har du här.  


Familjen Kreuters fina fotresereportage har du här. 





Till sist ett klipp med vackra bilder från Plön och dess omgivning som jag hittade på YouTube: 






Glad Mittsommer! 



Fler inlägg om resor, Tyskland eller Sverige hittar du om du klickar på respektive blå etiket här nedan: 

söndag 13 maj 2012

Storseger för Hannelores sossar i Nordrhein-Westfalen

Hannelore Kraft, SPD-ordförande och ministerpresident i NRW


Hade det inte varit för tre nyval, hade det inte varit ett enda delstatsval i Tyskland i år. Efter nyvalen i Saarland och Schleswig-Holstein var det idag invånarna i Nordrhein-Westfalens tur att gå till valurnorna och välja ett nytt parlament. 


Parlamentsbyggnaden i Düsseldorf


Nordrhein-Westfalen, förkortad NRW, är Tysklands folkrikaste delstat med 18 miljoner invånare. Det gränsar till Niedersachsen, Hessen och Rheinland-Pfalz, samt Nederländerna och Belgien. Största staden är Köln, men parlamentet och regeringen befinner sig i Düsseldorf. 



Parlamentsbyggnaden i Düsseldorf by night



Fram till idag regerades NRW av en minoritetsregering bestående av socialdemokraterna SPD och miljöpartiet DIE GRÜNEN. I och med dagens resultat säkras dessa partier en mycket betryggande majoritet.

Kvällens stora vinnare är dels Hannelore Krafts SPD, dels Christian Lindners liberala FDP. Socialdemokraterna blev största parti med 39 % av rösterna, liberalerna klarade, och till och med förbättrade sitt resultat jämfört med förra valet.

FDP fick 8,4 %, en bragd med tanke på att partiet var uträknad i förväg och endast hade 2% i opininionsmätningarna när valrörelsen startade för 60 dagar sedan. Många anser att det är den karismatiske ledaren Christian Lindners förtjänst. 

Liberala FDP:s ordförande Christian Lindner


De i förbundsdagen regerande kristdemokraterna CDU gjorde i NRW ett katastrofval och förlorade mer än 8 % av sina väljare. Deras ordförande och ministerpresidentkandidat Norbert Röttgen bekände sig besegrad och avgick ikväll strax efter klockan 18:00 då den första prognosen presenterades på tv. Norbert Röttgen är miljöminister i Angela Merkels regering. 

Nämnas bör Piratpartiet som i och med detta val nu finns representerat i fyra av Tysklands sammanlagt 16 delstatparlament. De ökade sin röstandel från 1,1 till 7,7 %.

Vänsterpartiet DIE LINKE klarade inte 5%-spärren och åker ut. Deras väljarstöd halverades och måste anses som ett stort nederlag. DIE LINKE dominerar i östra Tyskland, före detta DDR, där de på många håll är näst största parti efter CDU men före SPD. Partiet bildades ur ruinerna  av DDR:s socialistiska enhetsparti SED, och har haft svårt att etablera sig i västra Tyskland.



Socialdemokraterna SPD 39,1 %  (+ 4,6) 99 mandat
Kristdemokraterna CDU 26,3 % (-8,3) 67 mandat
DIE GRÜNEN 11,3 % (-0,8) 29 mandat
Liberala FDP 8,6 % (+1,9) 22 mandat
Piraterna PIRATEN 7,8 % (+6,7) 20 mandat

Vänsterpartiet DIE LINKE  2,5 % (-3,1)
Islamfientliga Pro NRW 1,5 % (+0,1)
Högerextrema Nationaldemokraterna NPD 0,5 % (-0,2)


Det krävs 5% av rösterna för mandat i "Landtag", delstatsparlamentet.


Hannelore Kraft kommer nu att tillsammans med dom Gröna regera NRW, men redan är spekulationera igång, om hon inte borde ställa upp som socialdemokraternas motkandidat till Angela Merkel i nästa års riksdagsval. 

Hon förnekar i kvällens tv-intervjuer detta på det bestämdaste. Faktum är dock, att dagens SPD leds av en trojka äldre herrar (Steinbrück, Steinmeier och Gabriel), som alla har ett förflutet i Gerhard Schröders regering - en regering som med det s k HARTZ-konceptet genomförde betydande försämringar i a-kassan och socialtjänstlagen, samt höjde pensionsåldern till 67 år. 

Medlemmarna har sedan dess flytt partiet, och jag tror att SPD skulle behöva en förnyelse, lik den som CDU genomgått efter att Angela Merkel tog över partiledningen från Helmut Kohl. 

Både Angela Merkel och Hannelore Kraft har en ny ledarstil: pragmatisk, resonerande och framför allt mer sympatisk än de gamla betonghäckarnas i såväl CDU som SPD. 

Personligen tycker jag det skulle vara väldigt roligt om det nästa år blir två kvinnor som strider om kanslerposten. Gärna med Piratpartiet i riksdagen också - de livar upp den tyska politiken  med sin direkta nätdemokrati. 

Det är riktigt rörande att se politiska debatter i tysk tv nu för tiden, där gamla insuttna politiker visar sin totala okunskap om, hur dagens ungdomar lever med sociala medier. Dags för ett generationsskifte och nytt friskt blod?

Till sist: lägg namnet Hannelore Kraft på minnet. Hon kanske är Tysklands nya ledare 2013, och kom ihåg var du läste det först! 




Sveriges Radios Daniel Alling rapporterar:


Lyssna: Merkels CDU förlorare


BBC NEWS


New York Times

al-Jazeera






Sveriges Radio


Sveriges Television 


Rapports Bo Inge Andersson om Hannelore Kraft:
 En ny politisk stjärna är född i Tyskland


Dagens Nyheter


Aftonbladet


Expressen








När jag tittar på ett av socialdemokraternas valplakat börjar jag undra över framgångssiffran
 39 % - kanske var det så enkelt att väljarna bara var hungriga? 






Fler inlägg om Tyskland och politik hittar du om du klickar på dom blåa etiketterna nedan: