torsdag 1 november 2012

Är stadsodling giftfritt?







Månadens krönika publicerad i Mölndals-Posten 2012-10-17

Tillhör du också dom som bryr sig om vad det är man stoppar i sig och handlar ekologiskt? I så fall är du i gott sällskap. Enligt SIFO köper drygt var femte konsument eller 22 procent ekologiskt så ofta de kan, och ytterligare 50 procent köper ekologiska varor ibland. Bland drivkrafterna bakom att välja ekologiskt anges flera orsaker som att det är bra för klimatet, bra för djuren, frånvaron av tillsatser och att det är mer välsmakande än motsvarande livsmedel som framställs med bekämpningsmedel och handelsgödsel.

Siffror från Statistiska Centralbyrån visar dock något helt annat: I fjol utgjorde ekovarorna 4,1 procent av den totala försäljningen. Det är exakt samma andel som året innan.

Några som gått från önsketänkande till att ta saken i sina egna händer är entusiasterna bakom Tillsammansodlingen vid Pilekrogen i Rävekärr. Jag har följt dem hela sommaren via deras Facebooksida, där de skriver: "Vi vill förändra världen genom att odla ekologiskt tillsammans. Med praktiskt lärande och kunskapsutbyte ställer vi om till ett mer hållbart samhälle." Visionen är "att ställa om till ett mer hållbart samhälle och äta gott under tiden".




Sidan kryllar av läckra bilder på bär, rotfrukter och grönsaker som odlats giftfritt på "cirka två hektar fin gammal jordbruksmark". För några veckor sen bjöd Tillsammansodlingen upp till "Skördefest". Jag tillhörde dom lyckliga som kom tidigt och lyckades inhandla härliga rödbetor, morötter, selleri, squash samt nyplockade hallon och hemlagad sylt.

Det var bara att tillsätta några goda köttbitar, grytan räckte i flera dagar. Den hade dock en liten bismak. Odlingen ligger nära E6:an. Hur giftfri är maten som odlas där?

Jag ställde frågan på Tillsammansodlingens Facebooksida och fick följande svar: "Ja det där är en fråga som vi också funderat på. Odlingen ligger ett par hundra meter från motorvägen, gränsavståndet i KRAV:s regler är att odling ej får ske inom 25 meter från en hårt trafikerad väg (3000 bilar per dygn)."




Jag är inte nöjd med svaret och letar mig vidare till bloggen "gatsmart.eu": "Svenska städer är relativt rena och redan 20 – 30 meter från en större infart går det att äta det man odlat. Sätter man upp en skyddande barriär, som till exempel ett plank, så kan man äta det som odlats ännu närmre. Avgaser och partiklar från bildäck når inte så långt, detta har man gjort undersökningar på. Eftersom avgaser och andra partiklar lägger sig ovanpå växten är det alltid bra att skölja grönsaker och frukt innan man äter dem."

Fritt fram alltså för giftfri odling vid trafikerad väg, bara du sätter ett plank framför. Bon appetit!




Ovan ett foto från mitt vardagsrum, The Rover, med squash och hallon från Tillsammansodlingen i Mölndal. Hallonen var så goda att tog slut i ett nafs, passar för övrigt utmärkt till en torr tysk pilsner. 


(Klicka på bilderna för större format, jag har tagit dom själv)


Fler krönikor hittar du om du klickar på den blå etiketten nedan:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar